De Vensterbank

De Vensterbank van Jolanda Schouten

10 februari t/m 26 mei 2019

De Vensterbank, Bergstraat 32 te Amersfoort

De Utrechtse kunstenaar Jolanda Schouten (1962) toont in De Vensterbank uit vijvertjes van kleur ontstane bloemen en planten. De cyclus van de seizoenen volgend, schildert ze fragmenten uit een van haar tuinen en blaast ze op tot proporties waar je doorheen kan dwalen. Haar weelderige tuinlandschappen zijn t/m 26 mei 2019 te zien op de stoep van De Vensterbank, Bergstraat 32 te Amersfoort.

Waar de kijker alleen kan dwalen met behulp van zijn of haar ogen, gaat Schouten zelf tijdens het schilderen letterlijk haar papier op. Het grote formaat dwingt haar in de tekening te stappen. Op handen en voeten werkt ze, omringd door vele vierkante bakjes met aquarelverf en kleine stillevens van bladeren, takken, dennenappels en distels.
“Ik gebruik in het schilderen mijn directe omgeving, neem verf en papier mee en aan het werk! Een fijne ontdekking.” Achter de ramen van De Vensterbank slingeren nu hyacint, eucalyptus, bessen en Australische Banksia over het Thaise bamboe.

Al ruim tien jaar laat Schouten zich inspireren door de jaarlijks terugkerende cyclus van groei, bloei en verval, letterlijk dichtbij haar huis. Voor haar vormen de aquarellen een bron van communicatie. ‘Veel mensen voelen zich verbonden met dit thema. Zij kijken er allemaal op een andere manier naar en samen maken ze het werk.’

De Vensterbank ging op bezoek bij de kunstenaar in Utrecht. Een verslag in woord en beeld leest u via de link kunstenaar en het atelier.
Voor meer informatie zie ook jolandaschouten.nl.

Bent u geïnteresseerd in werk van Jolanda Schouten, dan kunt u rechtstreeks contact met haar opnemen via jolandaschouten12@gmail.com. Of via post@devensterbank.nl

Via onderstaande link kunt u de speech teruglezen, uitgesproken door Gerard de Kleijn tijdens de opening van De Vensterbank van Jolanda Schouten.
Speech 17 februari 2019

Toen ik het woud had uitverkoren
om van te leren hoe ik moet bestaan,
blad na blad,
heb ik nog meer lessen genomen
en leerde wortel te zijn, diepe poel,
zwijgende aarde, glasheldere nacht
en langzaam meer en meer
het hele woud.

Pablo Neruda
Memorial de la Isla Negra

(Uitgesproken bij de opening van DVB van Jolanda Schouten door Gerard de Kleijn, 17 februari 2019)