Werk

Beste bezoeker van mijn website,

Ik ben beeldend kunstenaar en docent aan de HKU. Mijn werk speelt zich af in de tuin. Die plantenexpeditie begon ruim 10 jaar geleden in mijn stadstuin van postzegelformaat  op het noorden van waar ik een jaar lang een elke-dag-een-tekening project deed en de levens van de planten registreerde met water en aquarel op bamboe papier. En dat project is gaan groeien; de aquarellen zijn geëxplodeerd tot formaten van 3,5 x 5 meter.  Je kan er in stappen en ronddwalen. In mijn werk leiden de bloemen ons naar lichamelijk en mentaal genieten. Ze zijn ons voedsel, onze schone lucht, onze healing voor een leefbare, prachtige blauwe planeet, de kracht van de natuur. En dat doe je samen. Vanuit de tuintekeningen ontwikkel ik allerlei projecten waarin samen maken centraal staat. Zo bouw ik sinds vorige zomer aan een makende community in borduurproject SAMEN MAKEN WE EEN TUINTAPIJT

Vanuit mijn praktijk als kunstenaar ontwerp ik, faciliteer ik het gezamenlijke maakproces, inspireer en betrek ik steeds meer partners vanuit de kunst, vanuit vrijwilligersorgansaties, vanuit het kunstonderwijs. Mensen die in Nederland een nieuw bestaan willen opbouwen raken zo verbonden aan HKU studenten, aan inwoners van de stad, aan collega kunstenaars én andersom. Door het plezier en de gemakkelijke intimiteit van samen maken raken levens verbonden.

“At a certain point I became aware not to want spectators anymore. I became aware of needing users, inhabitants, participants.” Vito Acconci’s citaat slaat de spijker op zijn kop!

 Jolanda Schouten