Persbericht: Let’s grow flowers, not walls

Een community borduurproject in het kader van Utrecht 900, stad zonder muren

In het Refectiehuis Maria van Pallaes, Nieuwegracht 205, Utrecht
Datum: 10 – 20 september
Maandag – vrijdag 10.00 – 15.00 uur
Weekend 10.00 -17.00 uur
10, 11 september Open Monumentendag
Toegang gratis (Let op: workshops en masterclass niet)
www.letsgrowflowersnotwalls.nl

Utrecht is een stad waar we samenwerken, deuren staan open voor nieuwe ideeën, organisaties en ondernemers. In onze stad geven we elkaar de ruimte. We zien elkaar, we ontmoeten elkaar en we delen onze stad met elkaar. Deze waarden brengen we graag naar voren in ons project Let’s grow Flowers not walls.

Let’s grow flowers, not walls is een groeiend community borduurproject onder leiding van Jolanda Schouten waarbij mensen uit alle windstreken samen borduren aan een serie grote tuintapijten. Met draden vertellen we verhalen. Borduursteken hebben een geschiedenis en betekenis die verbonden zijn aan je cultuur, je identiteit, aan wat je van je moeder of je oma je geleerd hebben. Door samen een tuintapijt te maken, bouwen we aan een community van bewoners uit Utrecht; oude en nieuwe bewoners!

Als locatie maken we gebruik van de Refectiekamer van Maria van Pallaes. Maria van Pallaes (1587 – 1664) was een Utrechtse weldoenster, ze deelde voedsel en kleding uit en liet haar vermogen na aan de minder bedeelden van onze stad. Ze stichtte voor hen ‘De kameren van Maria van Pallaes’ aan de noordkant van de Agnietenstraat, waar de huisjes tot op de dag van vandaag staan. Let’s grow flowers not walls werkt in de geest van Maria Pallaes aan een stad zonder muren.

Van 10 t/m 20 september organiseren we dagelijks een inloop in het Refectiehuis, om in gezamenlijkheid te borduren aan een tuintapijt vol bloemen. Een groot formaat doek met een basisschildering door kunstenaar Jolanda Schouten vormt hiervoor de basis. De schildering van de bloemen past bij het seizoen en is geïnspireerd op het antieke Perzisch tapijt waarop vaak de ideale tuin verbeeld wordt. Met elkaar borduren we verder. Deelnemers uit de hele stad zijn welkom om te komen borduren en te reageren door het combineren van tekeningen, patronen en kleurcombinaties. De draden zullen onze levens met elkaar verweven en inspireren.

Let’s grow flowers not walls wordt georganiseerd in het kader van Kunstmanifestatie Carefull (ArtUtrecht). En Utrecht 900. Jolanda Schouten werkt hiervoor samen met Stichting Welkom in Utrecht, met de bewoners van het AZC (Joseph Haydnlaan) en de Noodopvang Utrecht, met Crafts Council Nederland (CCNL), het Utrechts Monumentenfonds, HKU Master of Arts in Education en Kunstmanifestatie Carefull (ArtUtrecht). Het project wordt financieel ondersteund door de Gemeente Utrecht, het Mondriaanfonds.

Naast de dagelijkse gratis inloop is er een verdiepend programma met masterclasses en workshops samengesteld. Meer informatie, programma en inschrijvingen op www.letsgrowflowersnotwalls.nl